Nytt i stadsarkivets bildarkiv – Örebro på 1940-talet, Örebro 2016 och Pettersbergs gård

Så här i slutet av året kommer en ny omgång fotografier i stadsarkivets bildarkiv. Det är ca 1000 nya fotografier från tiden 1870-2016, med allt från skarpskyttar, modellflyg, Pettersbergs gård, till bandy, isbanetävling, yrkesskolan på Oscaria, samt inte minst bilder från 1940-talets Örebro.

Två män knuffar en packcykel med mycket last i snöoväder. Tung transport till Örebro Centralstation, december 1945. Foto Specialfoto AB/Örebro stadsarkiv.

Tung transport till Örebro Centralstation, december 1945. Foto Specialfoto AB/Örebro stadsarkiv.

En mycket spännande arkiv på stadsarkivet är Börje Gustavsson Specialfoto AB. Denna samling negativ innehåller händelser i staden från mitten av 1940-talet och ett 40-tal år framåt tiden till 1980-talet. Arkivet innehåller många fotografier från jobb ute på fältet i samband med olika reportage. På Specialfoto AB jobbade flera fotografer, bland annat Åke Ahlstrand, Börje Gustavsson, Jan Holmlund och Rolf Carlsson. Denna publicering innehåller ca 200 fotografier från de första åren 1945 och 1946. Det är allt från musikundervisning till prinsbesök, från fågelmatning till bandymatcher.

Andra nyheter är ”Familjen Larssons i Pettersberg samling” med ca 170 fotografier, ett antal fotografier med motiv från Örebro skarpskytteförening och skarpskytterörelsen, samt ca 370 fotografier från byggnadsnämndens fastighetsinventering på 1970-talet. I stadsarkivets dokumentarkiv på webben finns även faktablad från denna inventering.

Då vi nu är i en tid av snabb förändring av staden med mycket nybyggnation valde stadsarkivet för två år sedan att göra en nutidsdokumentation. En fotografering av Örebro år 2016 gjordes därför av Thomas Gustafsson för stadsarkivets räkning. Ca 250 av dessa bilder finns med i denna publicering. Det är bilder från Ormesta, Brickebacken, Karlsdal, Aspholmen, Adolfsberg och Norra Runnaby.

Bildtema denna gång är ”Örebroidyll 1940-tal” med bilder från 1945 och 1946.

Under rubriken Bildfrågan har vi lagt 16 fotografier där vi saknar uppgifter om plats. Några är nya och några gör vi ett nytt försök med. Kanske en utmaning att lösa under helgerna som ”julpyssel”. Kommentera via länk under bilden och skicka in om du har uppgifter att bidra med!

Vi på stadsarkivet önskar med detta en God Jul & ett Gott Nytt År!

Sedan 2024 finns stadsarkivets bildarkiv på Digitalt Museum.

Senast uppdaterad:

Publicerad: