Släpper bok om lärande för hållbar utveckling

På Pedagog Örebro känner vi Jonas Pietrzak Edlund genom hans inspirerande blogg, "Framtiden kan inte vänta längre", där han utforskar lärande för hållbar utveckling. Nu tar han steget in i författarskapet med sin debutbok Undervisa för framtiden – med fokus på hållbar utveckling, som just landat i bokhandlarna. Våra prao-elever Amanda och Zuzanna hade nöjet att intervjua författaren.

Hej Jonas! Grattis till nya boken! Berätta, vad handlar den om?

– Boken handlar om hur vi som är lärare ska gasa upp arbetet som handlar om att ta hand om oss själva och planeten lite bättre. Det som brukar kallas hållbar utveckling på finspråk. Planet- och människovård, kan man också säga.

Vad gav dig idén till att skriva boken?

– Jag blev faktiskt uppringd av förlaget. De hade läst en text som jag hade skrivit för Örebro universitet om just samma ämne, om hur man ska hjälpa lärare att arbeta mer med de här frågorna.

Hur hoppas du att boken ska tas emot och användas av lärarna i skolan?

– Jag tänker att man ska få en djup insikt om hur viktig den här frågan är för vår framtid och samtidigt få hjälp att börja jobba med den i skolan, tillsammans med er och alla andra grundskoleelever i Sverige.

Om du var skolminister, hur skulle du jobba för att skolorna arbetade med hållbarhetsfrågan?

– I läroplanen står det redan väldigt tydligt att vi ska jobba med de här frågorna i skolan, men jag skulle ändå ge i uppdrag åt Skolverket att fokusera mer på saker som skapar mening, sammanhang och framtidstro. Och kanske inte fastna i detaljer, som man gör idag, när det gäller, i mitt fall, 'atomer' och 'valenselektroner' och sånt, saker som ibland har lite svårt att engagera. Det är viktigt att kunna sånt också, men alla kanske inte behöver kunna det så detaljerat. Så att skolan känns som en mer meningsfull plats man längtar till även om man som elev är hittvingad varje dag. Hur man nu ska göra det, men jag tror det går!

Bokblogga om Undervisa för framtiden – med hållbar utveckling i fokus!

Är du verksam i skolan och vill läsa Jonas Pietrzak Edlunds bok? Vi har fått ett recensionexemplar som blir ditt mot att du skriver en kort text och delar din läsupplevelse i vår bokblogg. Uppge ditt namn och din arbetsplats i kommentarsfältet nedan senast 9/1. Om det är flera som vill läsa boken får lotten avgöra.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Senast uppdaterad:

    Publicerad: