Världsutställningen Bordercrossing invigdes i Örebro

Många av Örebros förskolor har länge inspirerats av Reggio Emilias pedagogik. Nu tar Reggio Emilia institutet, Reggio children och Örebro kommun nästa steg i samarbetet i och med invigningen av utställningen Bordercrossing som fokuserar på mötet mellan naturen och digitala verktyg.

Kvinna klipper invigningsband

På torsdagen invigdes utställningen Bordercrossing i Varberga. Bordercrossing visar hur barn och pedagoger från Reggio Emilias förskolor arbetar med digital teknik och naturvetenskap på nya och spännande sätt som utvecklar barnens kreativitet och förmåga till inlärning. Världsutställningen har tidigare besökt Museum of Modern Art i New York, Haninge kommun och Södertälje kommun och nu är det alltså Örebro som är nästa stopp. En viktig del i utställningen är ateljéerna där det är tänkt att barn tillsammans med pedagogerna, ska jobba på ett mer interaktivt sätt där naturen och de digitala verktygen möts.

På plats på invigningen fanns representanter för Reggio Emilia i Italien och en hälsning gavs från presidenten - Claudia Giudici, som lovordade det fina samarbetet med Örebro. Talade gjorde också Greger Rösnes, VD för Reggio Emilio institutet i Sverige.

- Vårt mål med utställningen är att pedagoger och barn får korsa gränser och aktiveras på många olika sätt. Det blir ett möte mellan natur och digital utveckling där ateljén är viktig för att det ska bli interaktivt, säger Greger Rösnes som hoppades att utställningen och ateljén kommer bidra som en "positiv smitta"

Olika nyanser av rödkål

-Bordercrossing ska vara något som smittar ner och sprider sig även efter utställningen. Ateljén kommer vara kvar efter utställningen och det hoppas jag kan bidra till detta.

I projektet har cirka 25 värdar från Örebros förskolor utbildats av institutet och kommer fungera som guider under det knappa halvår som utställningen finns i Örebro. Vi träffar Lina Åkerfeldt, som till vardags jobbar på förskolan Knagglabacke men nu kommer fungera som guide i utställningen

-Det här sättet att undervisa är verkligen kul både för pedagoger och barn. Vi kan hitta fler vägar till lärande och naturen kommer in som en naturlig del.

När bandet väl klipptes fick alla chansen att se ateljén och utställningen. Något också pedagoger runt om i Örebro, kommer få chansen till under de kommande månaderna. Även privatpersoner kommer att ha möjlighet att besöka utställningen. De två ateljéerna är uppbyggda med syftet att barnen kan skapa något med hjälp av naturen ochdigitala hjälpmedel. Stationssystem gör det också möjligt att undersöka saker ur olika perspektiv och utveckla sitt arbete under vägen. Den upplysta väggen och förstoringarna av t.ex. en lök eller ett löv, sätter naturens ting i andra perspektiv.

Glasskål med färgat vatten

Även verksamhetschefen för förskolorna i Örebro, Åsa Svahn, deltog vid invigningen och var mycket nöjd över att just Örebro tilldelats utställningen.

-Jag är supernöjd och går bara omkring och njuter. Det är en världsutställning vi har fått hit som kan ge pedagoger jättebra kompetensutveckling och inspiration. När det här dök upp så var det lätt att känna att det här ska vi göra, säger Åsa Svahn som lyfter fram Anna Eklöf (projektledare) som en jätteviktig del i detta och en stor anledning till att utställningen hamnade just i Örebro.

- Anna är verkligen en superviktig person i det här.

Utställningen har öppet till den 7:e december. Guidningar och workshops kommer blandas med diverse föreläsningar.

 

/Mikael Kindgren, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: