Mönster, vinbergssnäckor, framtidens slott... och mycket mycket mer!

Barn pysslar

Under förra veckan anordnade förskolorna på öster1 en utställning i hantverksboden i Wadköping. Men det var inte vilken konstutställning som helst, det här var alster som skapats av barnen på förskolorna Junibacken, Fridensberg och Wadköping. Hela hantverksboden var fylld till bredden med skaparglädje och nyvunnen kunskap. En jättestor vinbergssnäcka låg på golvet i ett av rummen och en färgglad modell av framtidens slott i Örebro stod i ett annat. Väggarna var bokstavligt talat tapetserade med detaljrik dokumentation från de tre  förskolornas många olika projekt.

Utställning

Jag är alldeles själv i hantverksboden när jag kommer dit på fredag förmiddag. Jag vet att både pedagoger och barn från de tre förskolorna har varit på plats under veckan och guidat utställningens besökare, men just nu är det lugnt och stilla i det lilla huset. Jag går runt och betraktar alla kreationer i de tre rummen och inser att det ligger många timmar av planering och arbete bakom alla de olika projekten. Här nedan följer endast ett axplock av allt som erbjöds på utställningen.

 

Förskolan Wadköping - Framtidens slott

Under höstterminen arbetade barn och personal på avdelningen Solen med Open Art i Örebro. Eftersom barnen redan då visade intresse för olika byggnader startades vårterminen upp med ett arbete där de tittade på hur byggnader i Örebro såg ut förr i tiden jämfört med idag. Barngruppen arbetade sedan vidare med en fördjupning där Länsteatern och Slottet fick stå i centrum och där barnen byggde framtidens slott i kartong.

 

Förskolan Junibacken - Vinbergssnäckor

När fem stora vinbergsnäckor flyttade in på förskolan Junibacken i september förra året började tankarna på att inleda ett projekt kring detta på avdelningen Kringlan. Barnen studerade snäckorna noga. Hur de rörde sig, vad de gjorde och vad de åt. Nya kunskaper föddes när barngruppen började prata om skillnaden mellan snäckor och sniglar. Arbetet fortsatte sedan med att barnen tillsammans byggde en jättestor vinbergssnäcka med hjälp av papier mache, tyg och hönsnät.

 

Förskolan Fridensberg - Mönster

På avdelningen Fjärilen var pedagogerna nyfikna på vilka strategier barnen använder när de lägger och hittar mönster. Arbetet under året har därför handlat om just detta. Barnen har gått på mösterjakt inne, i närområdet och i skogen. De har byggt, klippt, klistrat och målat möster av olika slag. Syftet med projektet var bland annat att göra barnen nyfikna på och förundras över sammbanden mellan naturen och de mönster människan har skapat.

 

Jag hoppas att fler tog chansen att besöka denna fina utställning och därigenom få ta del av det fantastiska arbete som pågår på våra förskolor i Örebro kommun varje dag.

 

/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: