Vad gör en pedagogista?

När jag fick frågan från Pedagog Örebro om att blogga var min spontana tanke JA, men sen började jag fundera. Vad ska jag skriva om? Vem vill läsa det jag skriver? Nu är jag igång i alla fall och vad jag ska skriva om ger sig nog med tiden, men vem ska läsa? Jo, det är du som vill läsa bloggen här på Pedagog Örebro, och jag vill verkligen att du kommenterar och funderar tillsammans med mig om det jag skriver.  

Men vem är då jag? Anna Eklöf är mitt namn. Jag jobbar som pedagogista i Varberga Förskolor. Vad gör en pedagogista? tänker du kanske? Ordet är lånat från förskolorna i den Italienska staden Reggio Emilia och då kanske du förstår att Varbergas förskolor är inspirerade av deras filosofi.

Som pedagogista träffar jag arbetslagen och tänker och reflekterar tillsammans med dem över deras arbete med barnen. Det kan t.ex handla om vad det är som fascinerar barnen med myran? Hur vi ska  utmana dem vidare i sitt utforskade? Vilket material, vilken aktivitet etc. ska vi erbjuda? Hur ska vi organisera miljön på avdelningen? Hur ska vi organisera för att kunna gå med två barn och en pedagog till skogen? Vad ska vi dokumentera och hur? Jag gör en hel del annat också men största delen är att arbeta tillsammans med pedagogerna om deras pedagogiska arbete med barnen.

Hur blir man pedagogista? Ja, i mitt fall så  är jag utbildad förskollärare och har gått pedagogistautbildningen på Reggio Emilia Institutet i Stockholm. Jag jobbar i en organisation som har beslutat att ha en pedagogista. För några år sedan kände jag att jag behövde mer kunskap och fördjupning så jag läste magisterutbildningen på universitetet i Stockholm och skrev en magisteruppsats om pedagogisk dokumentation ur ett intra-aktivt pedagogiskt perspektiv. Så idag kan jag titulera mig med en examen som filosofie magister i förskoledidaktik. Det har gjort att jag hoppat in som timvikarie på förskollärarutbildningen vid Örebro universitet.

Det får vara nog för denna gång. Har du någon idé om vad du vill att jag bloggar om? Maila mig gärna så får vi se vad som händer: anna.a.eklof@orebro.se

 

/Anna Eklöf

 

Kommentera innehåll
Läs kommentarer (0 st)
Kommentera inlägget
Kommentera inläggetSenast uppdaterad:

Publicerad: