Ny blogg: Digitalt och kreativt lärande

Hej!

Det här är mitt första inlägg i denna blogg, men ändå inte. Tidigare har jag skrivit i en annan blogg här på Pedagog Örebro tillsammans med några kollegor, men nu har de blogginläggen flyttats med till denna blogg.

Tanken är att jag delar med mig av tankar, funderingar och goda exempel som dyker upp i mitt huvud. Jag hoppas att ni vill följa med mig på denna fortsatta resa. Till att börja med tänkte jag berätta lite kort om mig och min resa till där jag är idag.

Jag heter Maria och är utbildad förskollärare. Förra året firade jag 30 år som förskollärare och 50 år som människa. Jag började med att jobba på en förskola i Lindesberg och bytte sedan efter några år till Örebro. Sedan några månader tillbaka jobbar jag nu i Kumla. Jag har mött både de yngsta och de äldsta barnen under mina år i förskolan och tycker det är så fascinerande att verkligen få lära känna barnen som individer. Jag drivs av min egen nyfikenhet, inspiration från andra och en stark vilja att lära mig nya saker.

De senaste åren har jag kombinerat min tjänst i barngrupp med utbildning i digitala verktyg. Jag har både utbildat mig själv och fått dela med mig av min kunskap till andra. För mig har det öppnat nya möjligheter att få vara kreativ både privat och i min roll som pedagog i förskolan. Jag har sett hur de digitala verktygen öppnat nya dörrar för barn och pedagoger och att det erbjudit dem nya sätt att möta och ta sig an undervisningen.

Viktigt att använda digitala verktyg på ett kreativt och skapande sätt

För mig handlar inte digitala verktyg om att använda “pedagogiska appar” på en lärplatta, utan att använda digitala verktyg på ett kreativt och skapande sätt, som ett komplement i förskolan då det tillför och erbjuder något nytt. De digitala verktygen ska vara ett komplement som inte tar bort det vi redan gör i förskolan, men som kan erbjuda nya och fler sätt att utforska, skapa och lära sig. Detta för att vi människor är olika och lär på olika sätt.

Nu har jag sedan januari 2021 fått ett nytt uppdrag. Denna gång som IKT-pedagog för förskolorna i Kumla kommun. Mitt uppdrag är att stötta, inspirera och utbilda pedagogerna i de digitala verktyg som kan användas i undervisningen tillsammans med barnen. Eftersom uppdraget är nytt så är det fortfarande under uppbyggnad men jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba med detta på heltid.

Studion på förskolan

Mitt allra första uppdrag här i Kumla har varit att bygga upp en ateljé dit pedagoger kan komma för att få inspiration och fortbildning. Om denna ateljé tänkte jag berätta mer om i nästa inlägg, men nu avslutar jag detta ”första” inlägg och hoppas att vi hörs snart igen.

Jag bjuder också på ett försök till utmaningen #jerusalemadance challenge tillsammans med min kollega roboten Dash, https://youtu.be/rq0CUb8KAfY

/Maria

För er som blir nyfikna på mer så finns jag också på instagramkontot @digitalkreativitet där jag delar med mig av det jag gör.

Senast uppdaterad:

Publicerad: