Stora framgångar för Tullängsgymnasiet i White Guide Junior

Efter rigorösa förberedelser och hårt arbete tog sig Örebro kommun till seger i White Guide Junior 2023 i kategorierna Årets Hållbara Offentliga Restaurang och Årets Skolkock. Vinnarna är Tullängsgymnasiets restaurang under ledning av kökschef Lena Sjökvist och Kajsa Siggesson, kock på Tullängsgymnasiets restaurang.

Kostchef Kristoffer Lindh, kökschef Lena Sjöqvist samt kockarna Kajsa Siggesson och Jonathan Lööv vid prisutdelningen. Fotograf: Ida Lassen, White Guide Junior.

White Guide Junior är Skolmatsguiden som getts ut sedan 2013. Den finns för att bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige. Måltidsverksamheten i Örebro har flera gånger fått fina utmärkelser och i år vann man två av de fyra kategorier man var nominerad i.

Priserna delades ut vid White Guide Junior-galan i Lund den 31 oktober.

– Jag är så glad och stolt över att måltidsverksamheten har rönt stora framgångar i år igen! Vi har lyckats knipa segrar tidigare. Men just det här är verkligen så roligt, säger Carina Andersson, verksamhetschef Måltid.

Det ligger hårt och envist arbete bakom båda segrarna. Rätterna ska inte bara vara goda, utan ska visa på ett helhetstänk ”från jord till bord”. Maten ska vara klimatsmart, näringsriktig, välsmakande och vacker.

Motivering Årets Skolkock

Kajsa Siggesson tog hem priset för Årets Skolkock 2023 med motiveringen ”En oerhört smaksäker skolkock med ett tydligt hållbarhetstänk. Detta är matlagning som ogenerat flirtar med målgruppen, samtidigt som den håller hög klass också utanför skolans väggar.”

Kajsa segrade i sin kategori i en intensiv final där 15 kockar lagade mat live inför juryn med kända krögarna Fredrik Eriksson och Frida Nilsson i spetsen.

Kajsas i förväg komponerade rätt var en hållbar kycklingbiff med lupin och gråärt, sky på spad av samma ärta, brynt smör och sherryvinäger, gröna ärter och rostad klyftpotatis. Rätten hon tillagade av den hemliga råvarukorgen var en kåldolme med egen twist.

– Det är helt otroligt att få vara med och påverka framtidens mat och det hållbara arbetet vi jobbar med dagligen – för ungdomar idag, våra kommande generationer och såklart för mina egna barns skull, säger Kajsa Siggesson, kock på Tullängsgymnasiets restaurang. Jag står stolt bakom mina rätter i årets tävling och nu hoppas jag vi får med hela Sverige i ett hållbart tänk att arbeta med våra livsmedel här i Sverige.

Motivering Årets Hållbara Offentliga Restaurang

Tullängsgymnasiets restaurang vann priset för Årets Hållbara Offentliga Restaurang 2023 med motiveringen ”Med en passion för klimatsmart mat som gränsar till nördighet, i kombination med stenhårt arbete i och utanför köket, skapas måltider som är en ren skönhetsupplevelse för både öga och gom.”

– Jag vill säga stort tack! Ett efterlängtad pris med enormt mycket arbete bakom så klart, säger Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsgymnasiets restaurang. Kockarna i vårt kök är galet bra! Inte bara genuint intresserade av mat och hållbarhet – de är proffsiga, unga, nyfikna och moderna. Vi läser nomineringen igen och tänker att vi nog faktiskt är på gränsen till nördiga och att det speglar sig väl i vår servering som utstrålar sann matglädje!

Mer om Tullängsgymnasiets restaurang på skolans webbplats.

Fler nomineringar för kommunen

Örebro kommun var även nominerad i kategorin Årets Gröna skolmåltid (Tullängsgymnasiets restaurang) samt Årets Skolrestaurang (Tullängsgymnasiet och Rudbecksgymnasiets restauranger).

– Det är otroligt kul att vi sätter Örebros måltidsverksamhet på den nationella skolmåltidskartan och visar att vi ligger i framkant när det gäller såväl gastronomi som miljö och vårt fokus på lokalproducerade råvaror, säger Johan Kumlin (M), ordförande i Teknik- och servicenämnden.

Mer om Sveriges bästa offentliga måltider 2023 på White Guide Juniors webbplats.

Kontaktperson

Helena Timbäck Tranquist, strateg, Måltidsverksamheten
019-21 37 98, helena.timback.tranquist@orebro.se

Senast uppdaterad:

Publicerad: