Gå till innehåll
  • Start
  • / Verksamhet
  • / Förskolan Hallongården på äventyr med elefantgosedjuret Josefin!

Förskolan Hallongården på äventyr med elefantgosedjuret Josefin!

På förskolan Hallongården i Vivalla 1-3 år Örebro pågår det en mängd aktiviteter. I denna text vill vi dela med oss hur vi arbetar med vårt projektarbete.

Bilder från Hallongården

Vi arbetar i ett mångkulturellt samhälle där särskilt kommunikation är viktigt. Vi har ofta fått tänka till hur vi ska tydliggöra och nå våra syften och mål i vår verksamhet. Att vara närvarande pedagog är självklart, men vi vill också se barns stjärnögon som glittrar när de tar ett steg till i förståelsen för att möta omvärlden fast de är 1-3 år.

Undervisning med projektarbete genomsyrar verksamheten och det är en stor utmaning att få de yngre barnen att känna delaktighet, lustfylldhet och att bli utmanade, samtidigt som vi ska följa läroplanen där kommunikation, undervisning och dokumentation är byggstenar för vår verksamhet. Detta har utmanat oss pedagoger på Hallongården och vi har fått ”tänka utanför boxen” och pröva oss fram och våga kasta oss utanför vår bekvämlighetszon.

Josefin skulle ut på äventyr

På Hallongården bor nämligen vårt elefantgosedjur som barnen namngav till Josefin för hon var så fin. Men en dag bestämde hon att hon ville ut på ett äventyr och åka ut på en resa. Hon lovade barnen att hon skulle höra av sig och berätta vad hon upplevde. Josefin fick ett halsband med lappar på olika språk där det stod: .

Hej! Jag heter Josefin och vill bo med dig några dagar! Jag bor på en förskola som heter Hallongården i Örebro i Sverige. Jag vill gärna följa med dig på ett äventyr några dagar för att sen följa med någon annan snäll person. Barnen på förskolan vill gärna se och höra vart jag reser, vad jag gör och upplever. Så skriv och ta bilder och mejla dem till mig. Tack för att du tar hand om mig! Med vänlig hälsning Josefin”

Fyra poliser

Det blev startskottet på vårt huvudprojekt och som vi har på obestämd tid!

Vi lämnade av henne hos polisen i Vivalla den 7 november 2018. Vi valde polisen, för många barn här i Vivalla har en rädsla för polisen beroende på olika skäl och vi vill ge dem barnen en positiv bild av räddningskåren. Syftet med Josefin är att vi följer hennes resa utifrån barnens perspektiv och det de blir intresserad av att se och höra. Vi projekterar upp via datorn hennes resa, samt att vi sätter upp Josefins foton på väggen och hälsningar till barnen, vilket uppmärksammas positivt av barnen och levandegör tanken med Josefin.

Även om barnen är små ska man inte underskatta dem, men självklart kan äldre barn få ut ännu mer i undervisningssyfte beroende på vad syftet är. De yngre barnen har ingen direkt uppfattning av att Kiruna, Åland och Finland ligger ganska långt härifrån Örebro, vilket äldre skolbarn förstår mer. Men vi har alla möjligheter att hitta andra miniprojekt som Josefin ger oss och om vi sätter på våra pedagogiska glasögon kommer vi långt!

Josefin är stommen

Josefin är stommen, men det barnen blir intresserad av från Josefins resa och som de frågar och pratar om, blir ett sidoprojekt – ett rhizomatiskt lärande helt enkelt och som vi arbetar med en tid, ex ambulanser, färg, hud mm. Ambulans, som ett exempel, blev intressant när de såg att Josefin fick åka det och att hon fick vara med på undersökning och få astmamedicin mm. Vi kom också in på hud, som ett annat exempel, genom att barnen hörde att hon inte frös när hon åkte skoter och då blev det naturligt att vi läste i böcker hur andra elefanters hud såg ut och vi undersökte även våra hudar med ett s.k. ”mikroskopiskt ägg” som förstorar och vi får projektering som alla barnen kan se. Sen kopplar vi pedagoger tillbaka till Josefin igen och utifrån henne och barnens intresse får vi läroplanen levande och tydliggjort på ett lustfyllt och lärorikt sätt. Det blir ringar på vattnet kan man säga.

Detta är spännande för oss alla med hennes resa, både som barn, föräldrar och personal, för vi vet inte hur fortsättningen blir och vi alla är med i ett äventyr. Vi är djupt imponerade att de människor som engagerar sig angående Josefin och de sänder med foton och berättar för barnen på Hallongården vad Josefin gör och hur hon har det på sitt äventyr. I dagsläget har hon rest på 14 ställen och befinner sig just nu i Finland på en skola. Vi har även ett instagramkonto "josefinsaventyr2018” där man kan följa henne. Vi ser stjärnögon här hos barnen på vår förskola, då har man nått långt!

/En liten hälsning från oss på Hallongården i Vivalla, genom Johanna Siljefelt

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se