Nu tänder vi ljusen i vår lilla stad

Tänd hellre ett ljus, än klaga över mörkret. (Kinesiskt ordspråk). Mycket har hänt sedan uppfinnaren Jonas Wenström experimenterade med elektricitet på Karlslunds herrgård. År 1886 lyckades han att få en glödlampa att lysa i förmaket i herrgårdsbyggnaden.

Det var en av de första glödlamporna som lyste i ett svenskt hem. Vi har nu elektriskt ljus i våra hem och gatubelysning utomhus. Vi kan nyttja dagen längre och känner oss säkrare på gatorna. Men låt oss titta på hur gatlyktorna såg ut förr i tiden och hur de kan se ut idag.

I kvarteret Fåfängan, strax intill Hotell Continental, fanns denna vackra gatlampa. Bilden är tagen 1903 och visar en hög, rak stolpe med ett rikt utsirat krön och en lampa hängande som ett smycke. Lampan ser ut att sirligt böja på nacken för att ödmjukt sprida sitt ljus över de personer som passerar.

Samma år fanns denna lyktstolpe som ursprungligen var tillverkad för gasdrift på Köpmangatan 41. Stolpen är inte speciellt lång. Basen kan vara sexkantig och den har ett fyrkantigt lykthus. Nu när den nytillverkas kallas den Torgstolpe.

På 1930-talet lyste denna lampa på Drottninggatan 66. En rak, ståtlig modell med bred bas, smäcker hals och en krona på toppen av det runda lykthuset. Det kan vara en modell från Belysningsaktiebolaget Lux från tidigt 1900-tal. Kallas Kungslykta vid nytillverkning.

Vid Kvistbro hembygdsgård fanns 1976 denna moderna gatlampa. En kort, rak stolpe koras av en 6-kantig kupa under en liten svart toppig hatt.

När bostadsområdet Oxhagen byggdes på 1960-talet var dessa klotformade lampor moderna. Likt ufon svävar de över en smal stolpe. De påminner om globlamporna från 1930-talet.

Foto: Satu Timonen.

En dagsfärsk bild från kaserngården i Grenadjärstaden, där stadsarkivet befinner sig. Just nu genomgår gården en renovering där gröna ytor med ny plantering, parkbänkar, ordnad parkering och, givetvis, belysning ingår. Den nyligen uppmonterade trearmade ljuslyktan syns sväva under de grå höstmolnen. Den tunna stolpen är egentligen tre stycken och lamporna sitter i olika höjd och åt olika väderstreck. Ljuset kommer att flöda åt alla håll.  

Bildtext: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering och nytagen bild: Satu Timonen

Fotografier från: Fotoateljé Foto-7:an. Stadsarkivets fotografier. Örebro kommun. Byggnadsnämndens arkiv. Örebro stad. Drätselkammaren. Husbyggnadsavdelningen.

Källor: Karlslunds gårdsarkiv. John Eklunds elektriska museum. Wikipedia, sökord: gatubelysning.

Ursprungligen publicerat som Månadens bild november 2008.

Senast uppdaterad:

Publicerad: