Att arbeta med skönlitteratur och läsinspiration i skolan kan skapa förutsättningar för att våra elever faktiskt läser på läslovet.
Vi pedagoger önskar väl alla att våra barn och elever ska komma tillbaka med nya läsupplever efter höstlovet. Vad vi däremot vet, är att det är mycket som konkurrerar med läsningen idag och det kommer rapport efter rapport som visar att läsandet minskar. Både barn och vuxna läser allt mindre. Vad kan vi i skolan göra för att väcka mer läslust och läsglädje?
Läslust och läsglädje är något som engagerar många av oss som arbetar inom skolan och det är också det vi valt att ha som tema för höstens träffar i Örebro kommuns nätverk för språk-, läs- och skrivutveckling.
Någon som inspirerat oss mycket är Jenny Edvardsson. Hon är en prisbelönt gymnasielärare i svenska och historia som nyss kommit ut med boken Läsa och samtala om skönlitteratur – med digitala verktyg. I boken beskriver hon fyra olika undervisningspraktiker och ger konkreta tips på hur man kan arbeta med skönlitteratur i klassrummet för att väcka läslust och engagemang hos barn och unga. De modeller hon beskriver är det säkert många som känner igen från till exempel Läslyftet eller andra sammanhang.
Men hon ger konkreta exempel på hur man kan jobba med dem i klassrummet och hur man kan förfina och utveckla dem med hjälp av digitala verktyg. Det är också lätt att anpassa arbetssättet till alla åldrar och bygger på den forskning som säger att läsning är en social aktivitet och sker i ett sociokulturellt sammanhang.
De fyra modellerna ger dig som pedagog, inspiration och verktyg för att kunna vara det viktiga vuxenstöd som de flesta barn och unga behöver för att lyckas med sin läsning. Det tror vi kan öka förutsättningarna för att de faktiskt vill fortsätta läsa på lovet!
På den senaste nätverksträffen, den 2 oktober, hade vi en workshop kring boken och hur vi i skolan kan utveckla vårt arbete kring läsning. Detta kommer vi att fortsätta med under kommande nätverksträffar. Träffarna är öppna för alla pedagoger som är intresserade av språk-, läs- och skrivutvecklingsfrågor i alla åldrar.
Nästa träff i Örebros nätverk för språk-, läs- och skrivutveckling är den 20 november. Här hittar mer information och anmälan till den.
Är du nyfiken på att veta mer om boken och Jenny Edvardssons arbete kan du läsa hennes blogg http://jennypawendes.blogspot.com/
Du kan också höra av dig till någon av oss för att få information om nätverksträffarna: ann.wahlstrom@orebro.se, madelene.forsmark@orebro.se
Mikael Kindgren
Titel: WebbredaktörJonas Gunnarsson
Titel: WebbredaktörTelefon: 019-21 10 00
Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30
Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10
Öppettider: Vardagar kl. 10-16
E-post till servicecenter