Hållbar och giftfri påsk

I Örebro kommuns program för hållbar utveckling “Vårt hållbara Örebro” och kommunens strategi för ett "Giftfritt Örebro" finns ett övergripande mål om att minska användningen och spridningen av farliga ämnen som negativt påverkar människors hälsa och ekosystem. Därför kommer här lite tips och råd kring vad som kan vara viktigt att tänka på inför våra högtider och de inköp som görs för att få så hållbara högtider i Örebro kommun som möjligt.

Foto: Scandinav bildbyrå/ Jenny Drakenlind/ Marie Linnér

Påskfjädrar och andra alternativ

Tänk på att köpa fjädrar som finns på avtal, det vill säga fjädrar som finns att hitta i marknadsplats. Påskfjädrarna i marknadsplats är kontrollerade åt dig och det har säkerställts att dessa inte är från levande djur.

Andra alternativ till fjädrar är att:

  • Knyta färgglada band i riset
  • Dekorera med pappersfjädrar (du som är pysslig tillverkar egna)
  • Pynta ditt påskris med vackra second-handfynd som du kan ta fram varje år
  • Blåsa ur och måla ägg som du sen dekorerar med. Kom ihåg att använda äggets innehåll till matlagning.

Måla ägg med naturliga färger

Örebro kommun har ekologiska och kravmärkta ägg som avtalade produkter. När du ska måla äggen kan du använda naturliga färger. Till exempel kan du strimla rödkål för att få blå ägg, använda frusen spenat för gröna, gurkmeja för gula, rödbetor för brunrosa och rödlök för att få röda ägg.

Undvik teatersmink

Åtgärd i Handlingsplan för giftfria barnverksamheter i Örebro kommun:

Ibland när vi tänker på teatersmink i våra barnverksamheter tänker vi att det är en leksak. Men så är inte alltid fallet, utan teatersmink räknas oftast som kemiska produkter. Det betyder att teatersmink följer en annan lagstiftning än till exempel leksaksdirektivet och är därför inte alltid gjorda för att användas av barn och unga. Därför ska vi i första hand undvika teatersmink.

Men vid vissa speciella tillfällen, som vid påsk, ger det ett lekvärde att använda teatersmink. Vid dessa tillfällen är det extra noga vid inköp av teatersmink.

Tänk på att köpa avtalade produkter, det vill säga produkter i marknadsplats, eftersom dessa är kontrollerade åt dig. Teatersmink kan nämligen innehålla bly och allergiframkallande konserveringsmedel. Vid inköp av teatersmink kontrollera gärna att produkten har en innehållsförteckning, är vattenbaserade och inte innehålla parabener som konserveringsmedel. Vidare bör inte barn använda smink som är avsett för dockor.

Utklädningskläder

Åtgärder i Handlingsplan för giftfria barnverksamheter i Örebro kommun:

  • Tvätta alla textilier vid nyinköp, till exempel gardiner, filtar, utklädningskläder och gosedjur.

Nya textilier kan innehålla och/eller vara behandlade med till exempel färgämnen och flamskyddsmedel. Ibland tillsätts också ämnen för att textilierna inte ska skrynkla eller skadas av fuktangrepp. Tvätta därför textilier innan användning. Tänk på att undvika sköljmedel som oftast innehåller parfym eftersom allergier är ett växande problem i Sverige och just parfymämnen kan vara allergiframkallande.

  • Plocka bort väskor, skor, skärp, masker och andra accessoarer/utklädningskläder av mjuk plast och ovanligt tung metall.

Plocka bort utklädningskläder i mjuk (och ibland “kladdig”) plast då dessa kan vara tillverkade av PVC- plast innehållande mjukgörande ämnen, så som hormonstörande ftalater. Synonymer till PVC är vinyl, konstskinn, konstläder och fuskläder och bör undvikas. Plocka även bort utklädningskläder/accessoarer med ovanligt tunga metalldelar då de kan innehålla bly. Produkter av Polyuretan (PU eller PUR) är bättre att använda ur hälsoperspektiv.

  • Var restriktiv när föräldrar, eller andra, skänker saker till verksamheten.

Dekorera och duka

Välj i första hand att duka med flergångsprodukter. Dekorera gärna med pynt som beskrivs i punkten “påskfjädrar och andra alternativ” ovan och saker ni plockat i naturen som till exempel torra kvistar, björkris och löv ni hittat på marken och blommor (tänk på att endast plocka blommor som ej är fridlysta).

Har du frågor?

Kontakta Erika Andersson, miljöstrateg Örebro kommun, erika.b.andersson@orebro.se, 019-2141498, eller Katarina Crafoord, hållbarhetssamordnare inom upphandling Örebro kommun, katarina.crafoord@orebro.se, 019-211657

Senast uppdaterad:

Publicerad: