Gå till innehåll
  • Start
  • / Anna Mill ny rektor på plats i Lundby - "jag kan göra skillnad här"

Anna Mill ny rektor på plats i Lundby - "jag kan göra skillnad här"

Fem veckor in på nya jobbet träffar vi rektor Anna Mill. Hon har ansvaret för tre förskolor ute i Lundby och trivs redan som fisken i vattnet på sin nya tjänst.

– Det här jobbet har jag verkligen letat efter, det känns så rätt, säger hon.

Rektor Anna Mill

När jobbet väl dök upp fanns ingen tvekan. Efter några år som rektor i skolans värld, lockade förskolan igen. Anna sökte ett jobb där hon verkligen kan göra skillnad – nu har hon hittat det.

Vi träffas i Annas lilla krypin på Änglagårds förskola – en av de tre förskolor ute i Lundby som Anna ansvarar för. Vi vill veta hur det är att vara ny rektor i Örebro kommun men också prata om rektorsrollen och vilken typ av ledare hon vill vara.

Med en bakgrund som förskolechef i Hällefors och rektor i Kumla, kom Anna till Örebro kommun. Hon kan alltså jämföra dagens tjänst både med andra kommuner och verksamhetsformer. Då Örebro är en klart större kommun, finns såklart skillnader mot tidigare.

– Jag är imponerad så här långt, trodde definitivt det skulle bli rörigare. Jag fick en jättebra introduktion och fått mycket hjälp och stöd från alla stödfunktioner som finns, säger hon.

Mycket fokus just nu är att ha lära känna samtal med medarbetarna för att sedan grotta ner sig i specifika frågor. Att ge feedback och vara inlyssnande är något som Anna trycker extra på, speciellt så här i början.

– Men det är verkligen ett superhärligt gäng, det känns som jag jobbat betydligt längre än fem veckor. Teamen jag ansvarar för, känns väldigt sammansvetsade och flera har jobbat här i många år, de är också mycket stolta över sina verksamheter, säger Anna Mill.

Utveckling viktigt

Anna kommer tillbaka mycket till utveckling när vi pratar om rektorsrollen. Skolutveckling nämns som det roligaste men också den största utmaningen. I Annas värld får det gärna hända mycket och gärna snabbt men utveckling måste också få ta sin tid. Just när det gäller utvecklingsfrågorna ser hon också stora skillnader mellan förskola och skola.

– Skolan har en ständig press på sig med en mängd lagkrav. I förskolan arbetar man inte under samma tidspress som i skolan. Här kan vi jobba i projekt, mer i team och mer långsiktigt - det gillar jag.

Lundbys förskolor kan också räkna med en synlig rektor framöver. Anna är noga med att påpeka att "hon inte vill bli en rektor som sitter på kontorer och läser arbetsplaner" utan en rektor som är ute i verksamheten i olika sammanhang. En rektor som lyssnar in och är prestigelös när det gäller att hitta lösningar. En rektor som ser relationer som det centrala för att lyckas i sitt ledarskap.

Vi önskar Anna välkommen till Örebro kommun och önskar lycka till med nya jobbet!

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se