Skördefest, höstmarknad och rektorsutbildning

Om våren och hösten är det som allra vackrast hos oss. Och det är den tiden utomhus som bjuder in till störst kreativitet bland barnen. Förra veckan hade vi också vår årliga skördefest. Min rektorsutbildning pågår också för fullt och jag uppskattar verkligen lärgrupperna med andra rektorskollegor!

Mitt på vår gård har vi en jätte-kastanj med säkert en miljon (som ett barn sa) kastanjer som trillar ner på marken. Barnen samlar dem i hinkar, lagar mat med dem, gör kulbanor i sanden och rullar dem. Det är som att leken med kastanjer aldrig tar slut. Det är så kul att se, att en sådan uppskattad leksak, som kommer från naturen finns på vår gård. De äldre barnen minns ju förra årets kastanjeskörd, och det är alltid som en fest, när det börjar trilla ner på marken.

Förra veckan hade vi vår årliga skördefest. Barnen tar med sig en frukt eller en blomlök hemifrån, om man vill (vi har extra till alla som inte har egna) så äter man frukten tillsammans och sedan är det ut på gården för att plantera lökarna lite huller om buller i jorden i våra olika rabatter. När det sedan blir vår, så fullkomligt exploderar det av tulpaner och andra vårlökar. Pedagogerna återkopplar då till när de planterade, och visar och berättar om de lökar som kikar upp i maj. Det säger en hel del om vårt arbetssätt. Vi arbetar aldrig med projekt eller ett speciellt block, utan vi integrerar det under dagen, i alla aktiviteter vi gör. Eftersom vi arbetar årstidsbaserat, kommer det också i en naturlig följd.

Satsat stort på en egen odling

I år har vi också satsat stort på vår egen odling. Småbarnsavdelningarna har fyra pallkragar och storbarnen har sex pallkragar där det odlas morötter, potatis, ringblommor, physalis och andra grödor. Barnen har under våren planterat, vattnat, rensat och skött om sina pallkragar, och det blir en riktig skördefest, när de sedan själva är med och skördar det de sått.

Förra veckan var jag på rektorsutbildningen i tre dagar. Tre dagar som skulle vart på Loka Brunn, men som av naturliga skäl blev hemma på hemmakontoret. Vi har nu haft fem internat på rektorsutbildningen, och vi har endast haft ett fysiskt. Såklart på grund av Covid, och absolut inget att göra åt. Men det är inte riktigt lika kreativt att sitta på zoom med 60-talet deltagare från 8-17 i tre dagar. Man blir minst sagt lite trött på skärmtiden då. Det är mitt andra år på Karlstads universitet, och det är en riktigt bra utbildning. Givande, kompetenshöjande och tidskrävande.

Jag som arbetar på en privat förskola, där jag inte har andra rektorskollegor att samarbeta med, är väldigt glad för vår lärgrupp som vi är indelade i. Vi kommer alla från olika verksamheter, och har olika roller inom förskola, skola. Gemensamt är att vi är ledare/chefer. Tills nästa gång vi ses ska vi ”skugga” varandra i de olika verksamheterna. Alltså ska jag besöka en kollega och en annan kollega ska besöka mig. Det ska bli så spännande att visa upp vår verksamhet, som trots allt skiljer sig en hel del från andra förskolor. Jag har bjudit in till ett av vårt kollegium (personalmöten) där vi ska prata om systematisk kvalitetsarbete, men även arbeta med vårt konstnärliga och kanske kommer hen att ha med sig en tovad svamp hem som hen gjort själv. Ska bli så spännande att höra hur hen upplevde vår förskola.

Givande och stärkande med "lärgrupp"

Att ha en ”lärgrupp” med andra rektorskollegor i, är givande och stärkande. Det är något som jag saknar verksamhetsmässigt när jag inte går min utbildning. Vi som privata aktörer, borde ha en gemensam mötesplats, där vi kan stötta, fundera och utbyta erfarenheter med varandra. Jag är säker på att alla har något att dela med sig av, oavsett vilken pedagogisk inriktning man har på sin förskola.

Den 23/10 har vi äntligen vår Höstmarknad igen. Den har vart vilande pga Covid, men nu vågar vi öppna upp vår verksamhet igen. Är du nyfiken på hur det ser ut hos oss, eller vad vi har för arbetsmaterial, leksaker eller hur vår utegård ser ut? Då är du varmt välkommen. Vi startar kl 10:00, och håller på till 14:00. Vi har lokala försäljare, Café Blomman, docksaga, grillning, smide och andra härliga inslag då.

Hoppas vi ses!

/Rebecka Elliot
Rektor & Skolchef, Waldorfförskolan Linden

Senast uppdaterad:

Publicerad: