Att främja skolnärvaro – elevperspektivet i fokus

Hurra, nu är vi äntligen i gång med Närvarobloggen och vårt första inlägg. Inget kan väl vara viktigare än att starta med ett inlägg som lyfter elevernas röst?! När det gäller forskning kring skolnärvaro saknas ofta elevperspektivet – trots att det är dem som skolan handlar om!

Forskning visar vikten av att tidigt uppmärksamma tecken på begynnande frånvaro, så kallade early warning systems vilket handlar om att känna till riskerna för skolfrånvaro. Exempelvis vet vi att frånvaro i sig är en ökad risk för mera frånvaro samt att blyga och ängsliga elever, liksom elever med NPF har ökad risk för högre frånvaro.

Främjande skyddsfaktorer

För att få till ett främjande och förebyggande arbete behöver skolan även känna till skyddsfaktorerna, alltså vad som främjar skolnärvaro. Här lyfter forskningen framför allt goda relationer och elevernas delaktighet.

Det finns alltså sparsamt med skolnärvaroforskning utifrån elevernas perspektiv. Så hur kan vi som skola ta reda på elevernas syn på närvaro och frånvaro? Vilka skyddande faktorer ser eleverna? Vad behöver eleverna i sin skolmiljö för att trivas och vilja vara i skolan? Genom att ta reda på vad eleverna ser som närvarofrämjande ökar möjligheten att vi sätter in rätt förebyggande insatser.

En del av att öka elevernas delaktighet är att informera dem om deras rätt till en fungerande skolgång. Att prata med eleverna om varför skolan är viktig och varför de ska vara i skolan. Att tillsammans diskutera vad skolplikt innebär och vad som händer om eleven inte är i skolan, vem som bär ansvaret och vem det är som drabbas. Att reflektera över att skolfrånvaro innebär missad undervisning. En viktig skyddsfaktor är att tidigt uppmärksamma frånvaro och därför behöver vi stärka eleverna i att så fort något känns svårt i skolan ska de berätta för oss vuxna. Och för att det ska bli möjligt behöver eleverna ha goda relationer till oss, de behöver veta var de ska vända sig men även känna och höra att vi vuxna vill att de berättar.

Ny folder för att underlätta samtal

För att underlätta detta samtal har vi tagit fram en folder som vänder sig till eleverna i årskurs 7–9 på grundskola och anpassad grundskola. Foldern heter Skolan är viktig och du har rätt till en utbildning. Den informerar om elevernas rättigheter och skyldigheter, men framför allt handlar den om att eleverna är saknade när de inte är i skolan. Syftet är att öka elevernas delaktighet och att de ska veta var de ska vända sig om något med skolan känns svårt.

Genom att inkludera elevernas perspektiv kan vi som skola bättre förstå de bakomliggande orsakerna till skolfrånvaro och även få syn på vad som främjar elevernas engagemang och skolnärvaro.

Hur gör er skola för att få med eleverna i det närvarofrämjande arbetet?

Är ni nyfikna på foldern så hittar ni den här.

/Ewa Ottonius, kurator på Utvecklingsenheten

Senast uppdaterad:

Publicerad: