Simma lugnt – med hjälp av undervisning i simteknik

Under höstlovet 2019 genomfördes en utbildning i simteknik för idrottslärare på Eyrabadet. Utbildningen var ett resultat av en idé som Ann Fröderberg, simlärare, hade skickat in till Idéslussen.

Man i blå keps intill ljushårig kvinna.

Andreas Tesell och Anna Norden, idrottslärare på Kunskapsskolan.

Ann visste att många idrottslärare känner sig osäkra på simundervisning. Det kan innebära att inte alla barn blir simkunniga, vilket kan föra med sig risker för barnen. Det innebär också att kommunen inte uppfyller kraven på att säkerställa simkunnighet. Som Ann sa: simkunnighet är inte bara en bokstav i ett betyg, det är livsviktigt! Annes idé handlade om att tänka nytt, och att hitta nya sätt för att säkerställa en högre kompetens.

Utbildningen genomfördes alltså under höstlovet 2019. Vi frågar Anna Norden och Andreas Tesell, som var ett par av deltagarna. Varför ville ni vara med på fortbildningen?

– Vi kände att vi behöver hålla oss uppdaterade, simning är ett jätteviktigt ämne. Vi blev glada för möjligheten, det var en intressant och generös inbjudan som låg rätt i tiden.

Själva genomförandet av utbildningen, motsvarade den era förväntningar?

– Den här överträffade våra förväntningar, säger en nöjd Anna. Andreas håller med och fortsätter:

– Först hade vi ett teoripass och sedan ett test i badet med många bra tips på hur vi ska undervisa våra elever. I vår skola kan nästan alla elever simma och då handlar det mest om att korrigera, och det är också jätteviktigt. Dessutom fick vi göra egna simtester.

– Att först få helheten och teori, och sedan praktiska övningar var toppen, säger Anna. Allt var riktigt bra, det finns inget som vi är missnöjda med.

Och nu då, flera månader efter utbildningen, har ni haft nytta av den i ert arbete?

– Ja, absolut! Vi brukar ha en period med simundervisning efter jullovet och då kunde vi använda den nya, fräscha kunskapen direkt.

– Vi vill verkligen uppmuntra andra att ta del av undervisningen om den erbjuds fler gånger. Vi behöver det här, simning är centralt i vårt yrke som idrottslärare, säger Anna.

– Det var ingen kostnad för utbildningen heller. Ibland kan man tänka att ”gratis-utbildningar” inte håller önskad kvalitet, men det här var riktigt, riktigt bra. Stort tack till den kunniga personalen på Eyrabadet!

Då vill vi på Idéslussen tacka Anna och Andreas för att ni ville dela med er av era erfarenheter.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!