Aktivera med automatstopp

Hannas idé kan bidra till ökad trygghet och minskat antal fallolyckor.

Idéslussen intervjuade Hanna Herud om hennes idé.

Hanna, berätta: Hur kom du på den här idén och vad handlar den om?

– Jag jobbar på ett Vård- och omsorgsboende, och där får vi ibland skriva avvikelserapporter kring händelser som drabbar de äldre. En av de vanligaste orsakerna är att de äldre faller, vilket i värsta fall kan leda till ett benbrott, höftfraktur eller liknande. Ibland kan rollatorn vara inblandad. Det kan vara så att personen glömt låsa rollatorn, som då rullar iväg när den äldre lutar sig mot den, eller så har personen glömt att ta med rollatorn pga kognitiv svikt.

– Mina kollegor och jag har funderat på olika åtgärder som skulle kunna minska risken för fallolyckor. Jag berättade om en idé jag hade om ett automatstopp på rollator, som hindrar att den åker iväg. Vi kom på att idén kanske var något för Idéslussen, så jag skickade in den.

Hur tänker du kring värdet av idén för målgruppen?

– Vi vet att fall innebär stora konsekvenser både vad gäller lidande för personen och kostnader för samhället. De äldre idag vill t.ex. duscha varje dag, komma ut och leva ett aktivt liv. Ett automatstopp på rollatorn skulle öka personens trygghet och bidra till ökad självständighet.

Vad har hänt längs vägen? Vilka har varit involverade?

– Efter jag skickat in idén till Idéslussen fick jag återkoppling. Sen tog det ett tag innan min idé landade hos Teknikcollege, där elever fick i uppgift att ta fram en prototyp att presentera på en mässa på Tullängsskolan. Innan dess hade så väl Testbädd Äldre som Alfred Nobel Science Park varit involverade. Dessa gjorde även en film där det case som eleverna skulle jobba med presenterades.

– På mässan i maj presenterades fem olika protyper av ett automatstopp på rollatorn. Det var allt från utvecklade grepp på handtagen till sensorer som larmar och utlöser ett automatstopp. Ungdomarna hade gjort undersökningar och ställt frågor till äldre användare av rollatorer och kommit med fantastiska lösningar.

Andra har tagit fram prototyper av din idé - hur ser du på att någon annan skulle kunna ta patent på det som ursprungligen var din idé?

– Jag hade inte svaret på hur det skulle kunna fungera, men jag lyfte en idé om ett automatstopp. Det viktiga för mig är att hitta en bra lösning. Jag har peppat ungdomarna att fortsätta med att utveckla sina idéer och att ev söka patent. De har många bra lösningar och idéer som går att utveckla.

Utveckling framåt – hur tänker du?

– För att stimulera utveckling behöver vi få till ett flöde i vardagen, där det är tydligt vem som tar ansvar. Det kommer upp bra idéer på möten – men ofta så fastnar de där. Det är synd för vi har så många kreativa medarbetare som skulle kunna göra skillnad inom många områden i Örebro kommun.

– Det var bra att kunna vända sig till Idéslussen, även om det tog tid där också. Men, när arbetet kom igång har det hänt massor! Det var kul att vara med och dra igång arbetet runt idén. Att få möjligheten att samverka med andra kan vara en nyckel för smart utveckling!

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!